Hvor mye kan jeg låne?

Det er mange faktorer som spiller inn når man skal ta opp ett lån, enten det er til bolig, en bil eller en ferie. Hvor mye du kan låne er veldig inviduelt, og det finnes ikke noe eksakt svar på dette. Det kommer helt an på din livssituasjon.
En familie med fire barn har større utgifter enn en familie med ett barn. Dette vil naturligvis påvirke lånebeløpet. Men i det store og hele er det inntekten, økonomien og betalingsevnen som avgjør hvor mye du kan låne.

 
Trenger jeg egenkapital?

Dersom man skal få innvilget ett boliglån må man enten spare opp egenkapital eller kunne stille med sikkerhet på annen måte. Finanstilsynets minimumskrav fra 2012 er at du må ha 15 prosent egenkapital, dersom du ikke kan stille med annen form for sikkerhet. Dette betyr at du trenger 300 000,- kroner om du vil låne 2 000 000,- millioner kroner. Men de 300 000,- kronene trenger ikke være i kontanter, det kan også være verdi som blir tatt av noe annet.

Inntekt

Har man en høy og stabil inntekt og en sikker jobb så er dette den mest avgjørende faktoren for å få høyt lån. En tommelfingerregel er at ett lån maksimalt skal være 2,5 til 3 ganger høyere enn inntekten. Har du for eksempel en samlet inntekt på 500 000,- kroner vil banken tilby ett lån på pluss/minus 1 500 000,- millioner kroner. Dersom du har annen gjeld som du betjener, så vil dette mest sannsynlig påvirke lånet i negativ retning.
Bankene legger også på en rentemargin på 5% på lånebeløpet. Dette gjør banken for at man skal være sikker på at det er mulig å betjene lånet dersom renten går opp.

 
Hvor mye kan jeg låne?

Enten det er forbrukslån eller boliglån så vil banken vurdere søknaden inviduelt basert på sine egne kriterier. Det fleste banker tilbyr i dag lånekalkulator på sine nettsider. Der kan du enkelt sette inn opplysningene om deg selv og kalkulatoren vil komme med ett anbefalt lånebeløp. Dette er en pekepinn på hva du kan låne, men for å få ett mer konkret beløp må man oppsøke banken og få en samtale med en kunderådgiver.