Forsikring med betalingsanmerkning

Forsikring med betalingsanmerkning

Har du betalingsanmerkning er det stor sannsynlighet for at du ikke er velkommen som kunde hos forsikringselskapene, det resulterer i at flere og flere får avslag på nytegning og forsettelsesforsikring.
Avslag på forsikring

Avslagene er begrunnet med at det gir økt skaderisiko for selskapene, men kan forsikringselskapene nekte deg forsikring av den grunn? Det er ikke noe enkelt svar på dette. Forsikringselskapene kan i utgangspunktet ikke nekte deg forsikring, men du kan bli nødt til å måtte forhandsbetale hele beløpet det første året. I tillegg til å betale hele beløpet kan forsikringspremien bli høyere hvert år dersom du har betalingsanmerkninger. Likevel er det mange forsikringselskap som nekter deg forsikring.

 

I ett tilfelle ble bilforsikringen fire ganger høyere på grunn av betalingsanmerkninger. Gjensidige Nor dobler forsikringspremien, dersom risikovurderingen ut fra betalingsanmerkninger og andre forhold som signaliserer økt risiko skulle tilsi det.

Hva skal jeg gjøre?

Og ikke ha forsikring kan bety store økonomiske tap dersom uhellet skulle være ute. Forbrukerrådet mener det må bli lovfestet at alle har rett til å tegne forsikring. Dette er ikke selskapene enig i.

Betalingsanmerkninger oppbevares i 4 år, dette gjelder uansett om kravet er betalt eller ikke, men loven ble endret i 2005, og nå blir betalte krav slettet innen 4 uker etter du har betalt regningen. Det er ikke noe automatikk i dette, så anmerkningene kan bli stående lenger ved at de har blitt glemt, eller ved treghet i systemet. Enkleste utvei er å betale regningen og få slettet betalingsanmerkningen.
Har jeg betalingsanmerkning?

Dersom du er usikker på om det er registrert betalingsanmerkninger i ditt navn, da kan du ta kontakt med kredittopplysningsbyråene. Det er godt mulig byråene krever betaling for å gi deg denne informasjonen, men kredittselskaper er lovpålagt å gi deg denne informasjonen uten å kreve betaling.

Ber du om kredittsjekk så koster dette penger, men da er det en vurdering av hele din kreditt, og ikke bare en oversikt over dine betalingsanmerkninger.

Fakta om betalingsanmerkning

  • Fire av ti betalingsanmerkninger gis til folk over 40 år.
  • Betalingsanmerkning skal slettes med en gang du har betalt regningen.
  • De med betalingsanmerkning må ta til takke med kontantkort hos det fleste mobilselskaper.
  • Samlet skylder nordmenn over 40 milliarder kroner.
  • Folk i Sogn og Fjordane er det beste betalerne. 3,2 % har pådratt seg betalingsanmerkninger.
  • Folk i Finnmark har flest inkassosaker. Hele 7,7 %.